Årets hantverksteknik 2022
Detta är sjätte gången som Taitoförbundet utser årets hantverksteknik. En betydande orsak idag till att man färgar hemma med naturliga färgämnen är att föra samman en övergripande naturupplevelse med hantverk samt viljan att minska den kemikaliebelastning som orsakas av de egna textilierna. Med Årets hantverksteknik vill Taitoförbundet för sin del väcka debatt om ansvarsfullhet och miljöpåverkan av textilier och material. Temat är därmed en naturlig fortsättning på Årets hantverksteknik 2021, konsten att lappa och laga. För den som vill ägna sig åt färgning hemma erbjuder naturen en verklig guldgruva av inspirerande möjligheter. Med de nuvarande produktionsvolymerna kan inte all färgning göras med naturliga färgämnen, men den som färgar hemma eller i mindre skala kan med sin egen färgning främja en ansvarsfull produktionsprocess.
”Produktionen av mer ekologiska och etiska produkter förutsätter mer hållbara lösningar även vad gäller färgning. När man väljer giftfria färgämnen till sitt eget hantverk kan man samtidigt både njuta av de unika slutresultaten av färgning med växter och främja ett mer ansvarsfullt produktionssätt”, konstaterar Taitoförbundets verksamhetsledare Minna Hyytiäinen.
”En produkt som man har färgat och tillverkat själv är speciell, och det som är speciellt vill man ta väl hand om. Redan detta påverkar för sin del hur länge vi använder en produkt. När man känner till varje arbetsmoment och det arbete som gått åt till varje moment, blir det naturligt att fundera på sin egen konsumtion”, säger Hyytiäinen.
Naturliga färgämnen har varit kända i tusentals år, men med industriella färgämnen gick kunskapen om naturfärgning nästan förlorad. Intresset för färgning hemma med naturliga färgämnen väcktes på nytt med folkloreboomen på 1990-talet, men när informationen spreds på Internet på 2000-talet har färgning med naturfärger blivit ett verkligt fenomen. När underbara färgmodeller och exempel delas på webben dras nya entusiaster hela tiden till den fascinerande färgningen.
Naturen är full av fascinerande färgämnen som kan nyttjas på ett mångsidigt sätt i färgning av garn och tyger och till exempel i färgning och mönstersättning av papper. Största delen av växternas färgpigment är vattenlösliga, och därför behövs det ett hjälpämne som fäster färgen på fibrerna. Som hjälpämne används ofta ett metallsalt eller en kombination av olika metallsalter. Ylle är det textilmaterial som är lättast att färga i hemmet.
Färgpigment som lämpar sig för färgning finns till exempel i växternas rötter, blad, blommor och stjälkar, svampar, humus, kottar och nötter, lavar etc. Hur bra färgerna håller varierar stort, och särskilt ljusbeständigheten kan vara låg för en del färgämnen. Detta är en av orsakerna till att industriella färger åsidosatte naturliga färgämnen. Även de industriella färgningsteknikerna utvecklas och som bäst pågår omfattande forskningsprojekt om naturbaserade färgämnen.
Att nyttja naturliga färgämnen för färgning kan även förknippas med den viktiga skadeväxtbekämpningen. Blomsterlupin som spridit sig brett på vägrenar är enligt statsrådets förordning en invasiv främmande art av nationell betydelse. Lupinens blommor och stjälkar är ett bra färgämne för färgning i hemmet. Syftet är också att nästa sommar inspirera allmänheten till att kombinera den viktiga bekämpningen av invasiva arter med färgning med växter. På så sätt kan man vända skadan till nytta.
Färgning med naturfärger är full av överraskningar. Resultaten varierar, och det är svårt att få till exakt samma slutresultat även med precisa recept. Färgerna är harmoniska och mjuka enligt naturens egen färgskala och de kan enkelt kombineras med varandra. Överraskningen kan bestå av själva färgen: rödlök kan plötsligt ge en grön färg, och krypoxalis med sina röda blad överraskar med en fräsch blå färg. Genom att experimentera kan man skapa nästan oändligt många nya nyanser.