Årets hantverksteknik 2019 är vävning

Vävning är mera än bara trasmattor. Små väggtextilier och vävning i ram inspirerar till att pröva på den traditionella tekniken.

Vävning och särskilt trasmattor är en av våra nationalskatter som har bevarat sin plats och nu igen håller på att klättra upp som en stjärna på teknikhimlen. Unga har hittat vävningen på ett nytt sätt, kurser som lär ut vävning från grunden, hur man sätter upp en ränning, är toppenpopulära. Unga mammor väver bärdukar för sina nyfödda och vävning i ram, vilket inte kräver en traditionell skrymmande vävstol är en trend som har landstigit i Finland, särskilt i städerna.

Taitoförbundet utser Årets hantverksteknik för tredje gången. Makramé var årets teknik 2017 och 2018 har firats i broderiets tecken. Vävning är Årets teknik 2019. ”Vävning och särskilt trasmattan har starka traditioner i Finland, men vi vill se vävning som en teknik med många möjligheter. Vävning av trasmattor är en färdighet som upptas i förteckningen över levande kulturarv och vävning av trasmattor är ett ypperligt exempel på immateriellt kulturarv som fortfarande lever i Finland”, säger Taitoförbundets verksamhetsledare Minna Hyytiäinen.

Från mattor till minitextilier och band

Ny vävteknik representeras av vävning i liten ram, som kan utföras till exempel på kartong eller i en rund ram. Ramen kan också lämnas kvar på det färdiga arbetet. Olika material kombineras fritt. Återanvända material är populära inom vävning. De mångsidiga bandteknikerna är en näst intill outsinlig skattkammare av vävtekniker.

Små bordsvävstolar upplever något av en revansch, då de inte fordrar stort utrymme, men ger känslan av en riktig vävstol. Bordsvävstolar används bland annat för vävning av dukar – för många är tillverkning av egna kläder ett viktigt motiv för hobbyn.

Årets hantverksteknik lyfts under 2019 fram vid olika tillställningar, i taitoföreningarnas kursutbud och under den nationella Hantverkslördagen som firas 19.1.2019.